Ловци хванаха бракониери в богатия на дивеч район на Поибрене

Задържаха потенциални бракониери в ловището на ЛРД-Поибрене, съобщиха от Националното ловно-рибарско сдружение. Набезите на бракониери в ловището на ЛРД-Поибрене, която е част от състава на ловно-рибарското сдружение в Панагюрище, не са новост, казват местните ловци. Тази дружина е известна не само с ловните си подвизи, но и с усилията и всеотдайността на своите членове за опазването на своето ловно богатство.

Съвместно с представители на ДГС-Панагюрище, поибренските ловци са задържали потенциални бракониери, оборудвани с прибори и прицели за нощно виждане, без включени фарове на автомобила и с дълго нарезно оръжие със заглушител. Нарушителите са задържани в РПУ Панагюрище, като е  установено, че са членове на алтернативното ЛРС-Съединение.

Ловната общност изказа благодарност на Георги Навущанов – председател на ЛРД-Поибрене, и дежурната група ловци за всеотдайното отношение, проявеното хладнокръвие и съобразителност.

Заради зачестилите набези на бракониери, ловците решили сами да се справят с проблема, разказа и  репортажът на Благой Бекриев по NOVA на 12 юли. Всяка вечер ловците обикалят гористите местности. В акцията им участват служители на горското стопанство и на районното полицейско управление. Ловците засекли подозрителен джип да обикаля без пуснати фарове в района, където често изскачали сърни и диви прасета. Подали сигнал на горските и след близо час преследване в тъмното, заловили бракониерите.

„Открихме ловна карабина с прицел. Беше намерена чанта с найлонови пликове, сатър за разфасоване, фенери и два прицела”, обясни председателят на ловната дружина в с. Поибрене Георги Навущанов. Мъжете се оказали двама братя – бизнесмени от София. След като били  арестувани, полицията ги отвела в Районното в Панагюрище, където им съставила акт и ги освободила.  „Те обясниха, че се прибират от изнесения си бизнес, който имат, извън столицата, в която живеят”, разказа пред NOVA Георги Пандуров – служител в ДГС- Панагюрище.
За месец това е четвъртото бракониерско посегателство в района, който е богат на дивеч. Най-обезпокоителното е, че набезите се извършват в период на популация, когато ловът е абсолютно забранен. Петимата горски служители, които трябва да пазят района от Пазарджик до София, често се превръщат в жертва на самите бракониери. Освен заплахи за живота си, съвсем наскоро на служител бил опожарен и личният автомобил.
„Аз съм един от хората, които съм получил заплаха по телефона. Имаше разследване. Година и половина ходихме по съдилища, но не съм само аз. Имам още доста колеги”, разкри в националния ефир Пандуров.
По отношение на бракониерството сега съществуващата нормативна уредба дава възможност нарушителите да се разминават само с глоба до 300 лева. Затова от Националното ловно-рибарско сдружение поискаха промени.

Oborishtе.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn