Лоша реколта от розобера отчита и бизнес дамата Веселина Зумпалова-Ралчева

Екип на AGRO TV бе  в Панагюрище, за да се срещне с бизнес дамата Веселина Зумпалова-Ралчева. Специализираната в областта на земеделието телевизия потърси мнението на Ралчева за тазгодишната реколта от розобера. Бизнес дамата има около 120  дка насаждения в региона и дестилерия за производство на розово масло. Реколтата от розобера тази година е по-слаба, отчитат производители от цялата страна.

veselina zump

„Неочаквано тазгодишната кампания се оказа много трудна. Нищо не предвещаваше такова развитие, тъй като нямаше толкова сериозни аномалии в климатично отношение“, коментира Веселина Зумпалова-Ралчева.
„Студовете бяха по-дълги от обикновено, имаше и едно продължително засушаване. Никой обаче не прогнозираше, че това ще се отрази толкова негативно на розите. Цветът е наполовина по-малко от добивите в предишни години. Ще берем най-много още седмица”, допълни Ралчева.
Така е навсякъде и производителите в цялата страна са притеснени, че няма да успеят да изпълнят договорите си за розово масло. Ограничените количества са и причината цените през 2015 г. да са високи – между 3.50 и 4.50 лева за килограм. А това е двойно повече, отколкото през 2014 г., когато килограмът се изкупуваше средно по около 2.50 лева.

IMG_3027
„За разлика от други региони на страната, тук и дъждовете са сравнително малко. Няма ли валежи, твърде вероятно е и качеството да се влоши, защото към момента насажденията имат много голяма нужда от влага”, обясни още Веселина Зумпалова-Ралечва. Тя коментира, че годината е лоша и за розопроизводители, и за преработватели. Ако първите са компенсирани донякъде с високата цена за ниските добиви, то розопреработвателите явно ще работят тази година на загуба, за да не загубят пазарите и клиентите си.
Хора с дълъг опит в бранша казват, че подобна лоша реколта не е имало в последните 30 години. Подобни аномалии – и като количество, и като цена – обикновено имат дългосрочни лоши последици върху цялата индустрия. Но с природата няма как да се борим. А държавата – като че ли за пореден път отсъства. Не знам някой да се е заинтересувал, да е направил анализ на случващото се, поне да е изразил притеснение. Иначе в Министерството на земеделието и храните има цели отдели „Пазарна подкрепа“, „Растениевъдство“ и т.н.“, подчерта Ралчева.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn