Любими герои на панагюрска сцена

 Ще бъдем ли приятели завинаги? – попита Прасчо.
– Дори и за по-дълго! – отговори Мечо Пух

Това е един от емблематичните цитати от незабравимия Мечо Пух и компания, описани така неподражаемо от английския писател Алън Милн.  Едни от най-обичаните герои на милиони деца и възрастни от цял свят герои  ще оживеят на панагюрска сцена със спектакъла „Мечо Пух“ на Държавен куклен театър – Пловдив. Представлението ще е на 9 октомври, на голямата сцена на Театър дом-паметник в Панагюрище от 11.30 часа.

Историята на „Мечо Пух”

“Мечо Пух” се ражда от историите, които Алън Милн и съпругата му разказват на невръстния си син Кристофър Робин – приказки, в които героите са самият той и любимите му играчки. На първия му рожден ден те му подаряват плюшено мече, което детето кръщава по името на канадската мечка Уини и на белия лебед Пух от Лондонския зоопарк. С течение на времето на малкия Кристофър подарявали и други плюшени играчки – и така историите се обогатяват постепенно със Зайо, Прасчо, магарето Йори, бухала Бухльо, тигъра Тигър, кенгуруто Кенга и бебето й Ру. „Winnie“ се казвало мечето в Лондонската зоологическа градина, където Кристофър Робин обичал често да ходи, а мечето било любимото му животно.
Книгата „Мечето Пух“ е публикувана за първи път на 14 октомври 1926 година. Оригиналните илюстрации, които правят книгата още по-вълшебна и желана, са на Е. Шепард. Оттогава насам книгата е преведена на над 25 езика в огромни тиражи и е любимо четиво на малки и големи.
Историята за Мечо Пух била любима и на дъщерята на Уолт Дисни, което го вдъхновило да екранизира героя и първият филм с Мечето се появява през 1966 г. През 1993 г. от студиото на Дисни правят проучване и разбират, че най-популярният герой след Мики Маус е именно Мечо Пух и решават отново да направят филмче за него, което най-вероятно всички вие вече сте гледали.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn