Любопитно за 29 февруари и защо жените предлагат брак на тази дата

За 29 февруари се казва, че е подарен ден. На всеки 4 години времето ни дава още 24 часа, в които да се насладим на живота. Високосните години се появяват за първи път преди около 2000 години, с преминаването от Римския календар към Юлианския през 45 г. пр.н.е.

Какво всъщност не знаем за тази дата? На нея жените предлагат брак на мъжете. През далечната 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Една стара ирландска легенда пък гласи, че Света Бриджит сключила сделка със Свети Патрик да позволи на жените също да предлагат брак на мъжете в този изключителен ден. Затова се смята, че този ден се появява, за да балансира отношенията между половете. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година, в този изключителен ден.

Има и поверие, че през високосна година човек не бива да се жени.

Почти пет века по-късно – през 1712 г., в Швеция този ден пък е последван от 30 февруари, преди държавата да възстанови Юлианския календар. В бившият Съюз на съветските социалистически републики (СССР) през 1930 и 1931 г. месец февруари се е състоял от 30 дни. После се отказали от тази продължителност. Куриозното е, че и до днес там има живи хора, които са родени на 30 февруари и никога през живота си не са могли да празнуват своя рожден ден на самата дата.

Ето и още любопитни факти. В сравнително близката история на 29 февруари 1880 г. завършва строителството на тунела Сен Готард в Алпите. На тази уникална дата през 1940 г. филмът „Отнесени от вихъра“ печели 8 награди Оскар. Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е катастрофата на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г., когато загиват 123 души на борда.

Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци. Те имали дарбата да побеждават злото. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.

Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500. У нас на 29 февруари са родени художниците Васил Стоилов и Кирил Гогов, както и актьорът Христо Чешмеджиев. В останалата част на света на тази дата са се появили личности като папа Павел III, вселенският патриарх Вартоломей I, италианският композитор Джоакино Росини, актьорът Джоко Росич. На всеки четири години всички те сами избират кога да празнуват рождения си ден – на 28 февруари или на 1 март.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn