Малкият голям вестник „ОБОРИЩЕ“ навърши 114 години!

Емблематичният за Панагюрище вестник „ОБОРИЩЕ“ днес, 4 октомври, навършва 114 години!  Вестник „Оборище” сам по себе си е нематериално богатство на Панагюрище, а оцеляването му в дигиталната епоха е повече от предизвикателство, с което много местни, регионални, национални, даже световни медии не се справиха.  През последните години печатното издание е натоварено с тази непосилна задача, която внушава пазарна застрашеност, но не и смислова. Различни са прогнозите кога периодичните издания напълно ще престанат да се печатат на хартия и ще продължат съществуването си единствено в дигитален вид. Според някои  изследвания, в световен мащаб това ще се случи около 2040г. Дали тази прогноза ще се сбъдне, единствено времето ще покаже, а въпросът кога ще изчезнат хартиените издания изцяло зависи от читателите – докато има читатели, които предпочитат да разгръщат вестник на хартия, ще има и издания, които да им предлагат това. Същото е и с книгите.

„ОБОРИЩЕ“  е част от онова, което се случва тук и сега. В община Панагюрище. Ежедневно  присъства на всички значими за общината и обществото събития, стараейки се точно, коректно и обективно да отразява случващото се. Защото преди всичко „Оборище” е обществена медия. Вестникът има и своята огромна сантиментална стойност. Хиляди статии, истории, лица и няколко поколения, смяна на режими, успехи и трагедии…  Архивът на изданието е като една своеобразна история, разкриваща  най-значимите събития за община Панагюрище през всичките тези години.

Историята на вестник „Оборище” започва да пише на 4 октомври 1903 година Стоян Власаков, когато издава първия брой на вестник „Оборище” като орган на обединената антистамболовска опозиция. През годините се налага в. „Оборище“ да сменя името си, да спира да излиза, но отново намира място в живота на Панагюрище. От 1957 година вестникът  излиза без прекъсване. Възстановяването му е по идея на Околийския комитет на БКП и Околийския народен съвет. За главен редактор е избран Йосиф Клисуров, който ръководи изданието в продължение на 35 години.

В момента вестникът на Панагюрище продължава да излиза всяка сряда.  Издаването му е една от дейностите на общинското търговско дружество „Оборище“ ЕООД, редом с уеб сайта Oborishte.bg, естественото продължение на вестник „ОБОРИЩЕ” в онлайн пространството,  и телевизионната програма на „Оборище прим”.

Благодарим ви за подкрепата, читатели и приятели на „ОБОРИЩЕ“!

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn