Малки кукери от ОУ “Двайсти април“ гостуваха на общината в Панагюрище, посетиха и музея

За трета поредна година кукери от ОУ “Двайсти април” гонят зли сили! И тази година, под ръководството на Петър Немски, първи клас се запозна с традицията на маскарадните игри в България. Инициативата се реализира в часовете по словесен фолклор, в които първокласниците се запознават с българския фолклор, традиции и легенди и от няколко години се превърнаха в любима учебна дисциплина на нашите ученици. В продължение на три седмици най-малките априлци изработваха своите кукерски маски, запознаха се с обичая и смисъла му. За първи път тази година, освен в училището, децата пренесоха традицията и в Историческия музей на града, както и в Общинската администрация.

Ръководствата и служителите и на двете институции посрещнаха кукерите с много вълнение, а децата създадоха истински празник за тях. На входа на Община Панагюрище учениците бяха посрещнати от служители на администрацията и поканени в заседателната зала, където ги очакваше кметът Желязко Гагов. Децата му разказаха за кукерските традиции, а градоначалникът изказа своите впечатления и им благодари за визитата. Всяко дете получи и шоколад от любезните домакини.

Истински фурор настъпи и по улиците на града, докато учениците се придвижваха. Случайни минувачи се възхитиха на сътворените от децата маски и ги поздравяваха, че поддържат традициите на България.

Учителят-хореограф Петър Немски и ръководството на ОУ “Двайсти април” изказаха своята благодарност към Община Панагюрище и Историческия музей за топлото посрещане и възможността заедно да поддържат традициите на България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn