Мария Оряшкова и Иван Нетов с премии след успеха на Световното първенство по самбо в Ташкент

В пресклуб „България“ преподавателят в НСА и уважаван експерт в света на бойните спортове д-р Стоян Саладинов, който е и спонсор на самбото, връчи премии на националните състезатели и техните треньори след успехите им на Световното първенство за мъже, жени и бойно самбо в Узбекистан и на Световното за младежи и девойки в Гърция. На церемонията присъства и президентът на родната централа Росен Димитров. Първа получи наградата си 6-кратната световна шампионка при жените в кат. 80 кг Мария Оряшкова, която този път спечели бронзовия медал. Няма как да не съм щастлива като се качих на стълбичката“, каза звездата на самбото, която досега има 15 медала от Световни първенства при жените. Българката бе избрана за член на Изпълнителния комитет на Международната федерация /FIAS/ и то с най-много гласове от всички кандидати, което е още едно свидетелство за признанието, което заслужава на най-високо ниво за удивителната й кариера. „Затова имам 2 победи“, възкликна Мария Оряшкова.

Личният треньор на многократната шампионка Иван Нетов, който също получи премия, подчерта, че самбото официално вече е олимпийски спорт. Има и нов правилник. Конкуренцията е толкова силна, че един-два медала са огромен успех, поясни специалистът, който от 1985 г. насам е пропуснал само едно единствено Световно първенство.

Старши треньорът на националния отбор по спортно самбо Васил Соколов, за когото също имаше парична награда, сподели, че от всички Световни първенства, на които е бил досега, състезанието в Ташкент, Узбекистан е най-тежкото – изравнени сили на участниците, категориите редуцирани от 9 на 7, в бойното самбо също много нараснала конкуренция. Шефът на федерацията Росен Димитров изтъкна, че всички самбисти са като едно семейство и е убеден, че ще постигнат по-големи успехи от сегашните.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn