Мария Оряшкова спечели единствения медал за България на Световното по самбо в Ташкент

Между 12-и и 14-и ноември в столицата на Узбекистан Ташкент се проведе Световното първенство по самбо. От 11-те състезатели, които представиха България, двама бяха от Панагюрище – Мария Оряшкова и Иван Хърков. Заместник главен съдия на първенството бе Иван Нетов.

За наша гордост бронзовият медал, който Мария завоюва, е единственият медал за България от това първенство. За отбелязване е фактът, че Олимпийският статут на самбото, обявен на 20-ти юли тази година, се отрази върху световното в Ташкент по две линии – от една страна в надпреварата се включиха повече участници от повече страни, а от друга – бе намален броят на категориите от 10 на 7, което автоматично увеличи броя на участниците и съответно конкуренцията в отделните категории.

Първата среща на Мария Оряшкова бе с нейната стара позната и основна конкурентка Светлана Тимошенко. При първото участие на Мария на световна купа в Москва през 2005 г. тя загуби от Тимошенко, а през останалите 16 години двете непрекъснато си оспорват първенството, като Оряшкова е ставала 6 пъти световен шампион, след победи над Тимошенко, а Тимошенко я е надвивала четири пъти, като последният бе сега в Ташкент.

Добре се представи и другият наш състезател Иван Хърков в категория до 79 кг. В оспорвана среща, той загуби с 4:1 от представителя на Таджикистан, който след това достигна само до бронза.

Другата важна новина от Ташкент безспорно е избирането на Мария Оряшкова за член на изпълкома на Световната федерация по самбо. В ръководният орган се избират 9 души от цял свят.

Много съм доволен от представянето на нашите състезатели. За пореден път те представиха достойно както страната ни, така и панагюрската самбо-школа. Подготовката продължава“, коментира за Oborishte.bg Иван Нетов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn