Меглена Кунева: България се готви активно за председателството на Съвета на ЕС

България се готви активно за председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г., заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси по време на среща с държавния секретар по европейските въпроси на Франция Арлем Дезир.  Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Кунева е посочила, че българското председателство попада в най-динамичния период за ЕС, когато ще се решава финансовата рамка за новия програмен период след 2020 г., както и насоките за развитие на Общността в кохезионната и общата земеделска политика.
Арлем Дезир е препотвърдил ангажимента на Франция да помага на страната ни в подготовката за председателството. Той посочи, че френските институции имат готовност за стажове за български служители, както и че посолството на Франция в София има капацитет за организирането на обучителни семинари, свързани с председателството.
Кунева и Дезир са обсъдили и ситуацията около преговорите с Гърция. Вицепремиерът посочил, че България като непосредствен съсед, макар и не член на еврозоната, има ангажимент към запазване на стабилността в Гърция.
В рамките на работна среща снощи е обсъдено и българското членство в Шенген. Двете страни се обединили около тезата, че сигурността в ЕС не бива да се поставя под въпрос.
Обсъдена е била Европейската програма за миграция и квотите за релокация на мигранти. Постигнато е разбиране, че в ЕС е необходима солидарност, но също така и зачитане на страните, които са външни граници на общността и са подложени на миграционен натиск. В контекста на легалната миграция е дискутирана възможността за засилване на т. нар. „синя карта“, която допуска висококвалифицирани специалисти от трети страни до пазара на труда, като двигател на икономическия растеж.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn