Международен ден за безопасен интернет

Световният Ден за безопасен интернет се отбелязва тази година на 5 февруари под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Всяка година над 150 държави на всички континенти се обединяват за каузата за по-безопасна дигитална среда за децата и младите хора.

Световният Ден за безопасен интернет се чества от 2004 г. през първия вторник на м. февруари. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2018 г. беше отбелязан в 140 държави по света.

Целта на тази инициатива на Европейската комисия, която стана вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се изостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

За постигането на тази цел ключово значение има развиването от най-ранна възраст у децата на дигитално-медийна грамотност и умения у децата, но също и привличането на вниманието на възрастните начело с родителите към необходимостта те също да развиват и поддържат такива умения, за да им оказват нужната подкрепа.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn