Международен ден за солидарност с палестинския народ

В календара на Обединените нации, 29-ти ноември е Международен ден за солидарност с палестинския народ. Датата е избрана в съответствие с приемането на Резолюция 181  на ООН  от 29 ноември 1947 г. , с която Палестина, тогава под британски мандат, е разделена между араби и евреи. Въпреки плана на ООН, Палестина престава да съществува като държава след Арабско-израелската война от 1948 г. и е поделена между Израел, Египет (ивицата Газа) и Йордания (Западния бряг на р. Йордан). Западният бряг и ивицата Газа са окупирани от Израел през 1967 г.

Каузата на палестинския народ се подкрепя от  многобройни правозащитни, хумантирани, благотворителни организации от целия свят, както и от редица изтъкнати личности от различни сфери на обществения живот.

„Най-същественото нещо е борбата за равнопоставеност между Палестина и Израел да бъде насочена към хуманната цел на съвместното съществуване, а не към засилване на потисничеството“. Тези думи са на американския литературовед и културолог от палестински произход Едуард Саид, който е сред известните поддръжници на палестинската кауза.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn