Международен ден на музеите

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.
В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера.
От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложението експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството, музей на шоколада, музей на горчицата.

Всяка година Международният съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите. През 2019 г. избраната тема е – „Музеите като културни центрове: Бъдещето на традицията”.

Днес, 18 май, Международния ден на музеите и галериите, Исторически музей-Панагюрище ще работи с вход-свободен за своите посетители. Празникът ще бъде съпътстван и от богата програма. В 17:00 часа ще бъде открита изложба „Дарения – реликви на музея II”. Следват връчване на почетна награда и плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край” и Среща на поколенията.

В двора на музея, в 18:00 часа, ще гостува Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn