Международен ден на правото да знам

На 28 септември се отбелязва Международният ден на правото да знам. Смисълът на този празник е да се припомнят добрите практики за прозрачност. Целта му е да се окуражи индивидуалното право на всеки гражданин за достъп до обществена информация – това е правото на всеки да знае как избраните от него служители упражняват власт и как се харчат парите на данъкоплатците.

Повече от 30 държави по света честват този ден. В България той се отбелязва за първи път през 2003 г. Решението за обявяването му е взето в София през 2002 г. по време на организираната от Фондация „Програма Достъп до информация“ международна конференция на неправителствени организации. По време на форума е основана Мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Денят на основаването на мрежата – 28 септември, се приема да бъде обявен за Международен ден на правото да знам.

kluchove

 

И тази година Програма достъп до информация организира церемония, на която ще бъдат връчени наградите  – „Златен ключ“ на граждани и организации, които ползват закона, „Катинар“ за институции, които „заключват“ информацията и не я предоставят на гражданите, „Вързан ключ” за най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация. Ще бъдат връчени и отличия в категориите – „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” и „Най-добър журналистически материал/кампания, свързан с правото на достъп до информация”. Номинациите за наградите и антипризовете са 45.

Официалната церемония ще се проведе днес в Литературен клуб „Перото” на НДК, София, от 16 часа.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn