Международен ден на предизвикателството и Ден на българския спорт

На 17 май отбелязваме Международния ден на предизвикателството и Националния ден на спортиста – професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта.

Проявите в Международния ден на предизвикателството нямат състезателен характер и не излъчват победители. Идеята е в този ден за спорт и физическа активност всички, които желаят, да отделят 15 минути от времето си за някакво спортно занимание или физическа дейност. Той се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти.

Денят на българския спорт се празнува от 2005 година насам и е определен за професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 г. в Атина.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn