Международен ден на скейтбординга

На 21 юни се отбелязва Световният ден на скейтбординга. Той е обявен за такъв от IASC (International Association of Skateboard Companies), който включва всички основни дружества, участващи в скейтборд индустрията, марки и списания на международните дистрибутори. По света в този ден скейтъри излизат на улицата да празнуват и карат от сърце.
Скейтборд (на английски Skateboard) представлява платформа, най-често слепени пластове тънко дърво, от тях получена гъвкава дъска, поставена върху четири колела. Използва се за спортна и развлекателна дейност. Задвижва се с един крак на земята, докато другият остава върху платформата или се засилва по наклон. Много важен елемент от скейта е дъската, като тя се прави най-често от канадско кленово дърво.
Любопитни факти относно това изкуство са, че първият скейтбор е направен през далечната 1930-та година в Америка. Тогава скейтбордът представлявал сърф с прикрепени четири колелца. Бил е много опасен и е вдигал много шум, тъй като колелата не са изработвани от полиуретан, а от дървени или метални материали и били много шумни (като лагерните колички). Когато е минавал по улиците, всички се сърдели и полицията имала проблеми със скейтбордистите. От 30-те до 60-те дори е било забранено да се кара скейтборд. През 60-те отново е нашумял сред младите и е започнало масовото му производство.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn