Международен ден на толерантността

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите.

Именно на 16 ноември 1995 година, държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността, в която се казва:” „Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията“.

ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията.

 В Панагюрище Международният ден на толерантността ще бъде отбелязан чрез съвместна инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Център за подкрепа и личностно развитие – Панагюрище. Събитието ще се проведе в четвъртък, от 15:00 часа, на площад „20 април”. Младежите ще припомнят какво представлява толерантността, че независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какви сме, ние всички искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности . Ще бъдат раздадени специално изработени брошури. Всеки ще може да напише своето послание за толерантност, доброта и уважение. Посланията ще бъдат прикачени към балони и ще бъдат пуснати в небето.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn