Мерки срещу изборния туризъм

Мерки срещу изборния туризъм приеха окончателно на второ четене депутатите с промени в Закона за гражданската регистрация. Целта е да се ограничи възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори.
Въвежда се ограничение броят на лицата, които могат да се регистрират на един адрес, да не може да надвишава двукратно броя на тези, които обичайно живеят в жилището. Ако става дума за близки роднини, законът разрешава трикратно надвишаване.
Ако това изискване е нарушено, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива. В случай, че кметът не издаде заповедта в срока, тя се издава от областния управител.Това предложение бе включено, тъй като според вносителите много често кметовете участват в схемата.
Народното събрание забрани и регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от 4 месеца в хотел, почивен дом и т.н.
Депутатите решиха още българите в чужбина да трябва да уведомяват общината по постоянен адрес за настоящия си адрес извън страната при промяната му.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn