Местната власт коментира писмото на митрополит Николай

Постоянната комисия „Местно самоуправление и законност“ разгледа постъпилото в Общински съвет-Панагюрище писмо, с което Пловдивският митрополит Николай призовава местната власт да обмисли още веднъж идеята за отбелязване на Априлското въстание на 1 май. Неговото предложение е да бъде взето решение от местния парламент за преместване на тържествата на 2 май.
Междувременно днес стана ясно, че Българският патриарх Неофит не подкрепя позицията на Пловдивския митрополит Николай относно датата на честването на 140-ата годишнина от Априлското въстание. Информацията бе предадена от Нова нюз. Пред медията главата на Светата Българска Православна църква е заявил: “Възкресение Христово е празник на празниците и нищо, което е редом с него, не може да попречи на неговото празнуване. Така че пасхалният празник ще си има своята територия. Първи май има как да се празнува от християните. Това няма да ги смути и, така да се каже, ще има още един празник”, коментирал патриарх Неофит.
На днешното заседание на комисията по местно самоуправление присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова и председателят на местния парламент Христо Калоянов.
Градоначалникът припомни, че честването на 1 май е заложено в Наредбата на Общински съвет Панагюрище за почетните звания и там е казано, че на 1 май се провежда тържествена заря – проверка, а на 2 май – празненства на местността Оборище. През 2005 г. е имало същото съвпадение – Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Кметът Белишки подчерта, че има и друг съществен момент в писмото на Пловдивския митрополит, с който той не е съгласен. Негово Високо Преосвещенство заявява, че разликата между двата празника е в мотивите. Предците ни – участници в Априлското въстание са действали по политически подбуди. Дори по информация на сайта „Двери на православието“, който е под благословията на Светия Синод и там се изказват историци, богослови, се казва, че над 200 свещеника са участвали и то пряко пряко в Априлското въстание и някои от тях са дали живота си за това. Като пример той посочи поп Георги Футеков. Нашите предци са се клели над кръста и евангелието.Двата празника е възможно да се съвместят, заяви още Белишки и допълни „Всеки сам ще избере какво да съпреживее!”
„За канона Владиката е прав, но в душата си всеки човек носи Бог по различен начин”, каза заместник-кметът Матанова.
Обсъден бе вариант, при който възстановката „Мъжество и саможертва” да бъде преместена на 30 април, когато според програмата на честванията по случай 140 – годишнината от Априлското въстание в Панагюрище ще се проведе Военно-исторически фестивал „Живата история” . Това  обаче трябва да бъде обсъдено и с ръководството на РК „Традиция”. Всички се обединиха около идеята да бъде подготвен достоен позитивен отговор, който да бъде изпратен до Пловдивския митрополит, да бъде написано писмо и до Българският патриарх Неофит. За целта утре, 25 февруар , час преди началото на заседанието на Общински съвет – Панагюрище, ще се съберат членовете на постоянните комисии „Местно самоуправление и законност“ и „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ , председателите на останалите комисии и председателите на групи в местния парламент, за да подготвят текстовете на писмата, които след това да бъдат одобрени и гласувани в зала.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn