Местният парламент не взе решение за отбелязването на 1 май. От трибуната отец Атанас Манолов заяви: „Някъде по пътя скъсахме нишката на диалога… Разделихме обществото на две“

На днешното си заседание Общински съвет-Панагюрище не излезе с решение във връзка с предложението на Пловдивския митрополит Николай за преместване на тържествата от 1-ви на 2 май. Такова решение ще бъде взето до сряда, а днес местните народни избраници се въздържаха от какъвто и да е публичен дебат по темата. Думата обаче бе дадена на Архиерейския наместник отец Атанас Манолов. Ето какво сподели от трибуната в заседателната зала той:
„Днес имам честа да се изправя пред всички вас с нелеката задача да се опитам, а аз съм убеден, че няма да успея, да променя едно различно прочитане на писмото от Негово Високо преосвещенство митрополит Николай. На всички присъстващи е ясно каква полемика се разрази в обществото, най-тежкото последствие от това е, че ние разделихме обществото на две. Независимо от коя от двете страни колко от нас стоят. Негово Високо преосвещенство в неговото писмо не е използвал дори за миг императивен тон, нито някой от църквата може да си позволи да определя Априлското въстание такова каквото е в нашите сърца, като нещо по-малко важно за българина от каквото и да било. Идеята на това писмо, то бе иницирано от предварителен разговор между г-н Белишки и Негово Високо преосвещенство, беше да се даде възможност на вас, общинските съветници, като колективен орган, да почетете и двата празника подобаващо. В никакъв случай не сме искали да разделяме обществото, да казваме кое е по и кое не е. За нас православните християни денят Великден е най-светлата дата. Със сигурност в България има и неправославни християни, но някъде по пътя скъсахме нишката на диалога и технологично възможността да излезем с открито лице пред обществеността. Затова моля, ако на вас ви е необходимо, прецените, че църквата е виновна затова, че нямате диалог с нас, ако това ще ви върши работа, направете го. Ако смятате, че имате място в чувствата си, в размислите си да промените своето решение, ние можем да бъдем само благодарни. Няма свещеник или духовник в българската православна църква, който да не почита Априлското въстание, няма свещеник, който да тръгне да посочи които и де е от вас като виновник за непочитане на Възкресение Христово. Всички други страсти не са от Дядо Господ, нас човеците продиктувани от изкушението което ни дава Дявола.
Преценете и решете според съвест, ние някъде сгрешихме, ако е необходимо Църквата да бъде виновна приемаме го със смирение, ако е необходимо да промените мисленето си, ще го приемем с радост. В никакъв случай не искам по никакъв начин някой да се чувства притеснен, изнуден или притиснат да променя своето вътрешно чувство. Владиката е кратък, ясен и точен, никъде не определя никого като виновник, той моли, и аз като негов представител тук ви моля.
Дори и Негово Светейшество се изказа по въпроса, но мога да ви кажа, че Църквата има едни определени норми, закони, прощавайте ме, искам прошка и от него, като че ли малко ги прескача. Но това е наш въпрос, църковен. Нито Патриарха, нито г-н Белишки, нито никой от вас няма да бъде посочен като виновник, не се безпокойте от това. Църквата има сили да преодолее и това изпитание. Въпросът обаче е дали съвестта на всеки от нас ще се чувства добре.“

След като съветниците гласуваха, че ще обявят решението си до сряда, разискването на темата продължи, но вече при затворени за медиите врати.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn