Методи Навущанов, председател на РК „Традиция”- Панагюрище: Надяваме се в бъдеще дружно, организирани, сплотени да посрещнем предизвикателствата на времето

19-то поред Общо събрание проведе през месец октомври РК „Традиция“-Панагюрище. На форума беше отчетена дейността на родолюбивата организация през годината. Вследствие на създалата се пандемична обстановка от Ковид-19, 85% от планираните мероприятия не са били проведени, сподели председателят Методи Навущанов.

За местните реконструктори новата 2021 година ще премине под знака на три годишнини – 145 години от славната Априлска епопея 1876г., РК“Традиция“ -Панагюрище ще отбележи 20 години от учредяването си, 30-годишен юбилей ще чества НД „Традиция“ .

Местните реконструктори се надяват да имат възможност да реализират заложените в плана им мероприятия, с които да отбележат празниците както подобава. Сред тях са Военно- историческият фестивал „Живата история“ и превърналата се в традиция възстановка „Мъжество и саможертва“.

Равносметката от учредяването на клуба към настоящия момент включва 12 съвместни мероприятия с Исторически музей – Панагюрище, от които 8 съвместни изложби.

По международната дейност, в периода 2012-2019 година членове на РК “Традиция“- Панагюрище са участвали в 15 военноисторически фестивала зад граница, в Украйна, Русия, Румъния, Гърция, Австрия, Беларус, Чехия.

РК“Традиция“ -Панагюрище е родоначалник на фронтлайн мероприятия-тактики. Първото се е провело през 2013 година, а до 2020 година са участвали в 4 такива мероприятия.

Най-дълго издържалата във времето възстановка в България е „Мъжество и саможертва“. 13 поредни години, с изключение на 2020г. по обясними причини, с подкрепата на Община Панагюрище, атрактивната и емоционална възстановка в подножието на Маньово бърдо е неизменна част от честванията на годишнините от Априлското въстание в Панагюрище. Стотици хора се стичат в града ни, за да съпреживеят отново разтърсващите събития, зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата. Спектакълът буди патриотичен възторг и преклонение пред мъжеството, героизма, опиянението, мечтата за свобода и подвига на предците ни.

За периода клубът е участвал в заснемането на 6 филма, единият от тях игрален  „Дървото на живота“, рекламни филмови продукции на национални телевизии.

РК“Традиция“ -Панагюрище има добър клубен реквизит, което го прави желан гост и партньор на много места. Реконструирали са стотици униформи, снаряжение и въоръжение от различни епохи. Сред тях: Средновековие 12-14 век; Национално -освободително движение: хусарски и въстанически, Руско -турска Освободителна война: опълченски, Руска императорска армия, Гвардейска и Линейна пехота, турски униформи образец 1876г., руски-хусарски и казашки униформи; Съединението: Румелийска милиция; Първа световна война: българска униформа, Балканска война; Втора световна война: българска и германска униформа, 2 образеца на съветска униформа. Към униформите са реконструирани присъщите им съоръжения и въоръжения.

В РК „Традиция” – Панагюрище членуват 32-ма реконструктори, най-възрастният е на 70 години. През годините е натрупан богат интелектуален потенциал, 45% от състава е около 30 години.

Пожелаваме си здраве и успех. Ще положим всички усилия да подобрим качеството на мероприятията, провеждани на наша територия. Радваме се на подкрепата на Община Панагюрище и Исторически музей-Панагюрище. Надяваме се в бъдеще дружно, организирани, сплотени да посрещнем предизвикателствата на времето“, каза председателят на РК”Традиция” – Панагюрище Методи Навущанов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn