Микробиолози от РЗИ Пазарджик са победители в третия конкурс АГАР АРТ

Старши експерт Силвия Ветренска /художник/ и главен експерт Мариета Илиева са победители в третото издание на конкурса за рисунка с микроорганизми АГАР АРТ, с проекта си «Златни рибки». Организатори на състезанието са списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM.

Агар е твърда хранителна среда, в която се посяват бактерии. Буквално Агар Арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми.

За рисунката «Златни рибки»,  микробиолозите от РЗИ Пазарджик са използвали хранителна среда – Левин/LEVINE и бактерии – Escherichia coli. Левин, платното на картината, представлява хранителна среда, върху която се развиват бактерии – колиформи и Escherichia coli с метален блясък. След приготвянето Левин агара се поставя в петри /стъклена паничка/.  Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмент под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките – коли бактериите.  Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината. Когато рисунката е готова се поставя в „магическа кутия“ – инкубатор при 37 градуса. След 24 часа картината е в завършен вид.

Конкурсът АГАР АРТ разкрива на обикновения човек красотата на невидимия свят. Това е възможно благодарение на труда и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn