Министър Ангелов: Удължава се извънредната ситуация с 4 месеца, нови строги мерки

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че е предложил на министър-председателя Бойко Борисов нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Професор Ангелов заяви на брифинг на Националния оперативен щаб, че мерките трябва да бъдат обсъдени от правителството и ако бъдат одобрени, ще влязат в сила от петък.

Мерките са следните:

– Удължаване срока на извънредното епидемиологично положение с 4 месеца – до март 2021 г.

– Преустановяване на присъстваните занятия във всички училища за две седмици.

– Спиране на всякакви вид спортни мероприятия, също така конгресни и частно организирани тържества.

–  Затваряне на всички нощни заведения.

– Спиране на работата и на други заведения, доставки на храни само по домовете.

– Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на банки, застрахователни компании и други такива за платежни услуги.

– Спиране на вътрешни и външни екскурзии, без обществения транспорт.

Броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5 950 в тежка и средно тежка форма на заболяване, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са хоспитализираните лекари, съобщи директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов.

Началникът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите болници.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг, каза още здравният министър.

Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, добави той.

Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още проф. Костадин Ангелов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn