Министър Десислава Танева в Пазарджик: Търсим финансово стимулиране на стопани, които доброволно ще заколят прасетата от личните си стопанства

Поискали сме 11 милиона евро от Европа за разходите, които са натрупани до тук във връзка с африканската чума по свинете. Това каза в Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на 1 август.

Министър Танева се срещна с кметовете на кметства от община Пазарджик. Домакин на събитието бе Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. В срещата участваха и зам. – министърът на МЗХГ с ресор животновъдство Янко Иванов, зам. – областният управител Йордан Кожухаров, зам.-кметът на община Пазарджик Петър Петров, директорите на ОДБХ, РДГ и Областна дирекция „Земеделие“ Пазарджик, собственици на промишлени ферми от региона. Срещата се проведе във връзка с предприетите превантивни мерки от МЗХГ и Областната епизоотична комисия срещу разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

Търсят се варианти за финансово стимулиране на стопани, които не са в обхвата на компенсациите, които са по национална или европейска регулация. „Става дума за стопани, чийто животни не са регистрирани, отглеждани са в лични стопанства, ще търсим начин за финансовото им стимулиране за това, че доброволно са заклали свинете и с това са проявили съпричастност и разбиране за проблема, с който трябва да се справим“, допълни Танева. Тя каза също, че с удължаването на срока за заколване на домашните прасета в област Пазарджик има риск, но той е премерен. „Целта е областта да бъде опазена от африканската чума, което ще и даде възможност след преодоляването на проблема да продължи да развива този отрасъл и дори да изнася за други региони“, коментира Танева. След срещата с министър Танева, кметовете на 31 села от община Пазарджик  заявиха, че ще съдействат за реализирането на мерките за превенция.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn