Митрополит Николай входира писмото си и в Общински съвет-Панагюрище

В Общински съвет-Панагюрище е постъпило писмо, с което Пловдивският митрополит Николай призовава местната власт да обмисли още веднъж идеята за отбелязване на Априлското въстание на 1 май. Неговото предложение е да бъде взето решение от местния парламент за преместване на тържествата на 2 май. „С това честването на националния празник не само няма да бъде увредено, но напротив неговото значение ще бъде още по-силно подчертано. Ако стане непосредствено след най-великия Християнски празник-Великден.“, се казва в писмото.

„Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм да бъде затворен, или с ограничен достъп, за да се провежда театралната възстановка. Впрочем затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане… Смесването на двата празника само ще отнеме от значението и на двата. В съвременната наша действителност има много примери за потъпкване на Божиите закони. Нека не показваме неуважението си към Бог и по този начин, моля ви ”, пише още в писмото Пловдивският митрополит.

Постъпилото в Общински съвет-Панагюрище искане ще бъде разгледано от постоянните комисии „Местно самоуправление и законност“ и „Образование, култура, младежки дейности и спорт“. Предстои решението да бъде гласувано в зала.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn