Митрополит Николай възнегодува срещу честването на Априлското въстание на Великден

Пловдивският Митрополит Николай излезе с отворено писмо до кмета на Панагюрище, в което изразява несъгласието си с изместването на честванията по случай 140-годишнината от Априлското въстание от 2 на 1 май. Според митрополита „Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството Възкресение Христово.“
„Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп, за да се провежда театрална възстановка. Впрочем затварянето на храма точно в този ден, от гледна точка на Църквата, е недопустимо и немислимо, т.е. няма как да стане.
Разбира се, Църквата няма как да попречи, ако някои светски фактори много настояват зарята-проверка и другите мероприятия да бъдат проведени точно в Неделята на Светлото Христово Възкресение. Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието и отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра, Христовата Църква и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях.
Макар, че по принцип през цялата Светла седмица не се правят помени, по изключение бих дал разрешение на вярващите християни да присъстват на зарята-проверка, ако тя се проведе на 2 май“, пише още митрополит Николай в писмото си до Община Панагюрище.
„Апелирам към съвестта ви на православни християни да обмислите още веднъж идеята за отбелязване на Априлското въстание и да решите тържествата да бъдат организирани в неговия истински ден – 2 май“, завършва Негово светейшество отвореното писмо до кмета на Панагюрище Никола Белишки.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn