Младежите от „Лео клуб“ дариха книги за превенция на диабета на училищата и детските градини в Панагюрище

По повод Световния ден на диабета, който се отбелязва ежегодно на 14 ноември, младежите от „Лео клуб“ при „Лайънс клуб“-Панагюрище подариха книгата „Диабет. Кратък справочник“ на всички училища и детски градини в града.

Книгата съдържа най-важната информация за особеностите на типовете диабет, причини за възникване, предупредителни симптоми и навременна диагностика на заболяването. Предлага насоки за правилни грижи при диабет, профилактика и лечение с медикаментозни средства, инсулинова терапия, здравословно хранене и други лечебни планове. Превенцията на диабета е една от основните каузи на Лайънс движението.

Медицинската сестра и диабетът“ бе темата за Световния ден на диабета през настоящата 2020 година. Темата на Световния ден за борба с диабета има за цел да повиши осведомеността относно ключовата роля, която сестрите играят в подкрепа на хората с диабет. Медицинските сестри представляват половината от световната здравна работна сила. Те помагат на хората с редица здравословни проблеми.
Диабетът е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.
В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Следващата инициатива на младежите от „Лео клуб“ Панагюрище ще премине под надслов „Купи и дари“. Малките лъвчета спечелиха грант в размер на 250 лв., които ще използват за дейности, свързани с борбата с глада. С тези средства младежите ще закупят хранителни продукти, които ще дарят на хора в нужда, съобщи за Oborishte.bg президентът на местния „Лайънс клуб“ Мария Бензарова.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn