Младежите от „Лео клуб“- Панагюрище запознаха своите връстници с историята на Международния ден на белия бастун

Повод Международен ден на белия бастун, който се отбелязва ежегодно на 15 октомври, младежите от „Лео клуб“- Панагюрище изнесоха пред своите съученици в СУ“Нешо Бончев“ и ПГИТМТ лекция-презентация.

Малките лъвчета разказаха историята на Международния ден, както и за значението и символиката на помощното средство, което използват незрящите или слабо виждащи хора.

На този ден членовете на Лайънс клубовете по цял свят повишават осведомеността, защото белият бастун не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Негови създатели през 1930 г. са лайънс членове от щата Илинойс. Наименованието му идва от ослепял фотограф, който боядисал бастуна си в бяло, за да се забелязва отдалеч. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000. През 1980 г. Деня на Белият бастун за първи път е отбелязан и в България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn