Младежите от Ротаракт клуб – Панагюрище възстановиха чешмата „Мечата глава“

С кратка церемония на 27 май вечерта бе открита възстановената чешма „Мечата глава“, намираща се по пътя между Панагюрище и село Оборище. Родолюбивата инициатива е на младежите от Ротаракт клуб – Панагюрище, които със свои средства и много енергия успяха да възкресят едно от знаковите места за поколения панагюрци.

Гостите на събитието бяха посрещани по стара българска традиция с пита, сол и мед. Сред присъстващите бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и кметът на с.Оборище Милко Ангелов.

 „Идеята за проекта възникна спонтанно, породена от желанието да има едно прекрасно място като това, където да ни бъде приятно да спрем за отдих от дълъг път или дълга разходка“, каза в началото на събитието президентът на Ротаракт клуб – Панагюрище Десислава Узунова.

Тя благодари и на всички, които участваха в проекта по възстановяването на чешмата – панагюрският художник д-р Николай Радулов, който извая новия облик на чешмата, пловдивския каменоделец Георги ЛюбеновИлия Динев – спомогнал за въстановяването на пострадалата от времето дървена част на чешмата. Специална благодарност отправи и към Ротари клуб – Панагюрище и Община Панагюрище.

След това думата взе президентът на Ротари клуб – Панагюрище Нистор Хаинов. „Когато имаш доброто желание, когато знаеш как да го направиш, поел си ангажимент пред приятели и разчиташ на приятели да го направиш – то тогава няма как нещата да не се получат“, каза той и добави „едно голямо искрено благодаря на нашите приятели от Ротаракт клуба“. Хаинов сподели и надеждата си, че ще се появят и други доброволци, които ще се включат по довършителните работи по чешмата, чиито покрив има нужда също от ремонт.

С приветствени думи към присъстващите се обърна и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. „От името на Общината искам да ви благодаря за добрия пример, който давате. Че това, което го имаме трябва да го пазим, за да го има и за тези след нас“, каза градоначалникът Белишки.

На финала инициаторите на проекта от Ротаракт клуб-Панагюрище поканиха всички присъстващи на по чаша студена планинска вода от чешмата.

Историята на чешмата „Мечата глава“ започва през далечната 1966 г., когато е построена по случай 90-годишнината от Априлското въстание. За конкретната година сочи и една дописка със снимка в брой 22 на вестник „Оборище“ от 20 август 1966 г. „По пътя за местността „Оборище“, малко след като подминеш местността „Гроба“, по инициатива на Районно пътно управление се направи чудно хубава чешма. Мястото се паркоустрои и сега то е чудесно за отдих и почивка на пътници и любители на природата“ се казва в текста. В строежа тогава участват ученици от каменоделското училище в Кунино и дърворезбарсоко школо в Трявна.

В по-ново време чешмата бе придобила твърде нелицеприятен вид. Тя неведнъж бе обект на вандалски прояви от недобросъвестни хора. Районът около нея бе се превърнал в сметище, въпреки, че през годините имаше и доброволци, които почистваха мястото неведнъж.

„Нека водим такъв начин на живот, че да не вредим на природата и направеното преди нас, за да съумеем да запазим и за бъдещите поколения!”, призоваха младите ротарианци.

Дано примерът, който младежите от Ротаракт клуб ни дадоха с жеста си да намери повече последователи. Нека доброто ражда добро!

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn