Младите доброволци от БЧК отбелязаха Световния ден за борба със СПИН

Огнена панделка освети центъра на Панагюрище тази вечер. Поводът за инициативата бе Световния ден за борба със СПИН. По този начин доброволците от БМЧК – Панагюрище показаха съпричастността си към хората, които живеят с тази болест. „Бъдете разумни! Обичайте безопасно, животът е ценен!”, призоваха червенокръстци .

bmchk2

 

По-рано през деня лекторите Пламена Ножделова и Саркис Андонян от младежката организация на БЧК изнесоха лекция на тема ХИВ/ СПИН пред ученици от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Раздадени бяха информационни материали и предпазни средства. Мотото на кампанията тази година е „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ и ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и младите жени, групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ, на достъпа и използването на тези услуги.

bmchk3

Тази година в страната са открити нови 193 лица с ХИВ–инфекция при изследвани над 263 900 лица. От новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България 88% са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на  Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 г. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години. Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ – позитивна майка. Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn