Младите доброволци от БЧК отбелязаха Световния ден за борба със СПИН

Огнена панделка освети центъра на Панагюрище тази вечер. Поводът за инициативата бе Световният ден за борба със СПИН. По този начин доброволците от БМЧК – Панагюрище показаха съпричастността си към хората, които живеят с тази болест. ognena pПо-рано през деня младите червенокръстци раздаваха на техните съученици в СОУ „Нешо Бончев” и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм  здравно-информационни материали и предпазни средства.
Тази година Националната АНТИСПИН кампанията е под мотото: „НУЛЕВА СТИГМА, НУЛЕВА ДИСКРИМИНАЦИЯ“ и се подкрепя от Местен координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването.

broСветовният ден за борба срещу СПИН е една от осемте официални глобални обществени здравни кампании, определени от Световната здравна организация. ХИВ продължава да бъде основен проблем на общественото здраве, като засегнатите са 34 милиона. През 2014 г. в световен мащаб 1.2 милиона души са починали от свързани с ХИВ причини. Новозаразените през 2014 г. в света са 2.0 милиона души. В България близо 90% от новите случаи на ХИВ са инфектирани по сексуален път. От началото на 2015 година са открити нови 126 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn