Младите и талантливи художнички Анастасия Лулчева и София Николаева подредиха благотворителна изложба. Събраните средства ще бъдат дарени на ДЦДВХУ”Дъга”

„Крило”, така нарекоха своята благотворителна изложба младите и талантливи художнички Анастасия Лулчева и София Николаева, възпитанички на СОУ „Нешо Бончев“. Изложбата бе открита на 28 май в Исторически музей- Панагюрище. Преподавателят им Нистор Хаинов  се обърна към тях с думите: „Момичета, вие имате две неща: талант, който го притежават твърде малко хора, и другото, което го имат всички, но много малко от тях го използват – сърце.  Велика е тази комбинация, благодарение на която тези две момичета решиха и направиха този голям жест. Не знам дали си даваме сметка какво означава две 16-годишни момичета да дарят 16 свои работи през 2016 година за, както ги наричаме ние, „децата от Дъгата”, каза Хаинов.

DSC09370

„В началото дори не ставаше дума за изложба. Чувството, че можеш да направиш нещо хубаво, за да помогнеш на някой, не само на себе си е страхотно, и се радвам, че всички вие сте тук с нас. Надявам се да ви хареса!”, каза Анастасия Лулчева. „Да помогнеш на някого и то с нещо, което можеш най-добре, тогава ти се чувстваш повече като човек”, допълни развълнуваната София Николаева.

Директорът на център „Дъга” Лилия Петришка благодари на директора на СОУ „Нешо Бончев“ Веска Барова за постигнатото в работата с възпитаниците на школото. Петришка изказа благодарност и към преподавателя на двете момичета Нистор Хаинов, защото в основата на тази благотворителна изложба стои неговия труд. „Вие сте този, който ден след ден учите вашите ученици как да използват молива, палитрата и четката, за да могат чрез изобразителното изкуство да изобразяват света, който ни заобикаля и да говорят чрез него”, каза Петришка и връчи на Хаинов благодарствено писмо по повод благородния му жест в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, когато той предостави на център „Дъга” сумата от 400 лева, паричният еквивалент на наградата, която той получи като Учител на годината.

DSC09363

„Момичета ние ви се възхищаваме от сърце . Прекланяме се пред вашата младост, защото вие днес доказахте , че възрастта не е показател”, каза Лилия Петришка. Поздравителен адрес от името на центъра прочете рехабилитаторът Стойчо Атанасов.

Присъстващите на събитието с интерес разгледаха творбите на младите художнички. Голяма част от техните картини бяха закупени още същата вечер. Имаше и символична кутия за дарения. Събраната сума възлиза на 648 лева, които ще бъдат дарени на център „Дъга” за закупуването на рехабилитационна кушетка. Стойността и е около 700 лева, така че целта на момичетата и техният преподавател е изпълнена.  Изложбата ще остане в музея в продължение на една седмица.

DSC09359 DSC09360 DSC09365 DSC09367 DSC09381 DSC09382 DSC09385 DSC09387 DSC09389 DSC09390 DSC09391

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn