Младият панагюрски автор Михаил Караиванов представя новата си книга „#53пътиЛЮБОВиДругиВажниНеща“

Михаил Караиванов ще представи новата си книга  #53 пъти Любов и други важни неща“ на 9 юни. Това е втората книга на младия панагюрски автор. Тя излиза около година след дебютната му „Зависимост“.

Ако в „Зависимост“ стиховете му сякаш нямаха начало и край – започваха от някъде, от някакъв друг живот и спираха внезапно, пред големия кръстопът на въпросите, то в „#53 пъти Любов и други важни неща“ посоката вече е ясна. Това е вечният човешки стремеж към светлина и щастие, но сякаш неразривно свързано с катарзисното страдание при търсенето, при постигането на любовта, при нейното осъзнаване. Любовта като животворна потребност, любовта като надежда за преодоляване, любовта като вяра в човека…„- пише в рецензията на книгата нейният редактор Стоян Радулов. Фотограф, както и на първата му стихосбирка, е Моника Димитрова. Издателската къща отново е „Оборище“.

Представянето на книгата този петък ще е в бар „Boombox“ и ще бъде подплатено с музиката на група „MODICA“, част от която е и Михаил Караиванов.

Ден преди представянето, ето какво сподели за читателите на Oborishte.bg авторът на „#53пътиЛЮБОВиДругиВажниНеща“.

„Зависимост”-та на Михаил Караиванов прехвърли ли се в „#53пътиЛЮБОВиДругиВажниНеща“?

– „Зависимост“ е крачката към „#53пътиЛЮБОВиДругиВажниНеща“.

Разкодирай заглавието на новата си книга и като стана въпрос за заглавие, ако животът ти е книга, какво заглавие ти се иска да носи?

-Отговорът е в самата книга. Ще оставя читателите да го открият. А на мен самият ми е много трудно със заглавията. Те формулират, насочват, слагат граници. За това засега ще оставя книгата за живота ми без заглавие, за да се чувствам свободен.

Вероятно всеки е виждал този знак #, който се нарича хаштаг. В социалните мрежи хаштагът обединява много постове или публикации по една тема. Какво стои зад този знак в твоята „#53 пъти Любов и други важни неща”?

-Функцията му е същата. Осъществява се препратка от заглавието към стихотворенията, директна връзка, аналогично като във фейсбук пространството. „#53пътиЛЮБОВиДругиВажниНеща“ се превръща в етикет, който предоставя метаинформация при кратки текстови съобщения и улеснява общуването по темата.

Любовта е ясна, ще присъства и във втората ти книга, кажи ни нещо повече за „другите важни неща”. Каква емоция носи книгата – изживени мигове, неизказани досега думи…?

-Както вече спомена,  „Другите важни неща“ са нещата, които ме вълнуват извън любовта. Те са навсякъде около нас, но не винаги ги виждаме. Книгата носи истории, моите, твоите, на всички читатели, плод на изживени мигове.  Емоциите са задължителни. Без тях нито една история не би се превърнала в стихотворение.

Втората ти книга идва година след първата, сякаш бързаш да споделиш с читателите нещо, да освободиш място за нещо ново, да не се насъбира наведнъж…Така ли е?

-Имах две доста емоционални години  2015-та и 2016-та вследствие на което се появиха двете книги. 2017-та е доста по-спокойна, може би съм освободил място за нещо ново, само времето ще покаже.

 Подари на нашите читатели част от твоя творба, която да те представи в стих!

„…защото никога не нося чадър
когато вали“

Ако не успеят да си ме представят добре от този стих, ще трябва да прочетат цялото стихотворение, а защо не и цялата книга.

До каква аудитория искаш да достигнат стиховете ти?

-Не подбирам аудитория. Емоциите вътре нямат възрастови граници. Ще се радвам книгата да достигне до максимално много хора, защо не и до повече млади. Твърди се, че те не четат. Ще се радвам, ако се окаже обратното.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn