Млади земеделски производители може да получат еврофинансиране

Младите земеделски производители ще имат възможност да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони от август според индикативния график на земеделското министерство. За целта ще бъдат отделени 22.5 млн. евро, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на земеделското министерство. За пръв път по схемата ще се кандидатства изцяло онлайн.
Сред първите, които ще имат възможност да получат финансиране, ще бъдат младите фермери. Според графика на агроминистерството в последната седмица на август трябва да започне прием на проекти по схемата „Стартова помощ за млади земеделски производители“, който ще продължи малко повече от 1 месец. След последния прием по схемата има наличен бюджет от 41.5 млн. евро, се вижда от данните на ведомството. Така настоящият прием няма да бъде последен по тази мярка.
По схемата за млади земеделски производители могат да кандидатстват фермери, които са на възраст до 40 навършени години към датата на кандидатстване. Те могат да получат помощ от 25 хил. евро за стартиране на земеделски бизнес, като приоритет ще се дава на стопанства, работещи в секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, биологично земеделие. За целта в проектонаредбата по мярката, която е на етап обществено обсъждане, са публикувани списъци с 61 вида плодове и зеленчуци и 19 вида животни, които ще получат предимство. По схемата ще се дава предимство и на онези проекти, които създават нови работни места.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn