Млади театрали изправиха на крака публиката. „Змейова сватба” вдигна за пръв път новата завеса на читалището

С вълнуваща игра Младежката театрална студия при читалище „Виделина-1865” изправи на крака публиката на премиерата на „Змейова сватба” по драмата на Петко Тодоров. Представлението се игра на сцената на панагюрското читалище на 23 април, предстоят още две представления на 24 и 25 април. Сценичната версия и постановката са дело на Дочка Кацарева.

Емоцията на сцената създадоха Мартин Гешанов, Виктория Манева, Гергана Томова, Стоил Узунов, Валентин Филин, Пламена Ножделова, Анна-Мария Узунова, Цветка Ножделова, Диана Иванова и Стоян Панчев, балетен състав при ЦПЛР-Панагюрище.

Подбор на музиката и изпълнение на живо в спектакъла- Андрея Манев. Декори- Ирина Пелтекова. Хореография- Елеонора Найденова.

Със завладяващата си игра младите театрали потопиха зрителите в това вълнуващо произведение за силата на любовта, за нейната преобразяваща, прераждаща роля, за нейната необикновена и необяснима магия. Петко Тодоров посвещава пиесата си на своята сестра Мина Тодорова – голямата любов на Пейо Яворов, която умира много млада. За пръв път „Змейова сватба” е поставена в Народния театър на 23 април 1911 година, под режисурата на Пейо Яворов.

Цветя, топли думи и много аплодисменти имаше за актьорите самодейци,  за екипа, специални благодарности получи Дочка Кацарева.

С нескрита емоция поздравления отправи председателят на панагюрското читалище Спаска Тасева.”Тази вечер ние вдигнахме завесата, наша мечта, която се осъществи благодарение инициативата на „Лайънс клуб”-Панагюрище, съпричастността на панагюрци и всеотдайността и таланта на панагюрските самодейци. Това е символично и означава, че нашето читалище има своето място в живота на нашия град, че в него младостта има своята територия, своето място за изява, и така  ще бъде и в бъдеще!”, зави уверено Тасева.

Поздрави и красиви цветя поднесоха на своите млади колеги самодейците от Театралната формация при читалището.

„Благодарим ви за двойния празник , на който днес присъствахме – прекрасното представление, за това, че с ваша помощ имахме възможност днес да реализираме мечтата на няколко президенти на „Лайънс клуб”-Панагюрище да вдигнем заедно завесата” , каза настоящият президент на панагюрските лъвове Веселин Дундаров и благодари на цялата панагюрска общественост.

Актьорите благодариха на своя ръководител и режисьор на постановката Дочка Кацарева.

От своя страна тя също им отвърна с мили думи: „Благодаря на тези млади хора, които обичат театъра, които идват тук с интерес, с любов и се отдават изцяло на театралната постановка. Благодаря им за труда, за времето, за силите, и най-вече за обичта към изкуството. Дано да остане за цял живот!”, пожела им Кацарева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn