Много българи искат да отидат на психиатър, но не могат да си го позволят

Близо 88% от жените и 72 % от мъжете у нас заявяват, че биха посещавали психотерапевт – не защото са болни, а защото имат тревожни мисли, напрежение, безсъние – все ранни симптоми, които предупреждават за психично здраве в риск, но не могат да си го позволят. Това коментира пред „Дарик” д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите в България.
„България отдавна има нужда от действена нормативна, институционална и професионална рамка за психичното здраве, за превенцията на заболяванията около него, за рехабилитацията и терапията. Истината е, че изоставаме много от европейските стандарти. А тенденциите у нас са същите като в ЕС – хората живеят в много сериозен психосоциален стрес и не случайно има ръст на тревожните разстройства, на фиктивните, на проблемите със зависимостите.“, каза д-р Димитров.
Според него страната ни е единствената в ЕС, в която професиите на психолога и психотерапевта не са регулирани. Вследствие на което пък има огромен брой шарлатани без квалификация, които използват проблемите на потърпевшите. И не винаги хората достигат до професионалистите.
У нас не е правено никога скрининг проучване при децата за психическото им здраве, с което могат да се избегнат около 30% евентуални психически усложнения в по-късна възраст.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn