Мобилни екипи извършват масови проверки за спазването на мерките в област Пазарджик. Обществените сгради с предписания за струпването на хора

За щастие към момента няма огнище на заразени в област Пазарджик, което да налага спешни и по-строги мерки в конкретно населено място. Въпреки това ще засилим контрола по спазването на Заповедта на министъра на здравеопазването на територията на цялата област, това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Той допълни, че от днес мобилни екипи от служители на РЗИ, ОДБХ, ОДМВР, Дирекция „Инспекция по труда“, ще извършват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти, обекти с обществено предназначение и фирми За спазване на необходимата дистанция и избягване струпването на хора, освен проверките на контролните органи, отново ще бъдат връчени предписания за стриктно спазване на мерките пред и в офисите на Банките, Български пощи, дирекциите за Социално подпомагане, Бюрата по труда, Приемната на ТЕЛК в гр. Пазарджик. По данни на ОДМВР от началото на епидемията, полицейските служители са съставили 391 акта за нарушения, свързани с неспазване на въведените противоепидемични мерки. Между 27 и 36 са екипите от служители на ОДМВР, които извършват ежедневно проверки за спазване на мерките в цялата област.
Две са положителните проби на заразени с COVID-19 в област Пазарджик за изминалото денонощие, каза Стефан Мирев по време на онлайн брифинга. Те са на лекар на 62 години и мъж на 52 години и двамата са от Пазарджик и са поставени на домашна карантина. С тях общия брой на заразените в областта от началото на епидемията става 359, каза Стефан Мирев и добави, че хоспитализираните пациенти с коронавирус в момента са 40, под карантина са 1045 лица. Свободните легла за лечение на COVID пациенти са 35, като при евентуално разрастване на епидемията има и 49 легла във Вътрешните отделения, които могат да бъдат трансформирани за лечение на пациенти с коронавирус.
Директорът на РЗИ д-р Фани Петрова посочи, че здравната система към момента не е претоварена с пациенти с COVID-19. Общо 40 са хоспитализираните, от тях 18 са в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик, като 4 са в реанимационния сектор. В Белодробната болница има 1 болен, на когото му предстои изписване. В Инфекциозното отделение на МБАЛ Пещера също има 1 болен, в „Пълмед – Здраве” имат 3 пациенти, а в „Уни Хоспитал” – 1. Във Велинград обстановката към момента е малко по-спокойна – там се лекуват 7 човека, посочи д-р Петрова.
След изрично запитване от община Батак и с решение на Областния кризисен щаб, бе препоръчано организираното сватбено тържество в спортна зала в с. Нова Махала, на което се очаква да присъстват над 200 човека, да бъде отложено.
Следим ситуацията в цялата област и каквито и мерки да вземем, всичко е въпрос на самосъзнание и лична отговорност, каза областният управител Стефан Мирев и призова гражданите да бъдат разумни и стриктно да спазват разпоредените мерки от здравните власти.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn