Може да не се отговаря и на трите въпроса на референдума

Правителството одобри информационния лист за националния референдум, който информира за начините на гласуване, времето, мястото и реда на провеждането му.
На допитването, което ще се проведе заедно с президентските изброи на 6 ноември, ще бъдат зададени следните три въпроса:

1. „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“;

2. „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“;

3. „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Областните управители, кметовете и техните администрации ще бъдат ангажирани с осигуряването на публичност на информацията за произвеждането на референдума, включително чрез интернет страниците на администрациите, поставяне на общодостъпни места и други канали.

Право да гласуват на национален референдум имат гражданите на България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума – 8 август 2016 г.

Гласуването ще се провежда по актуализирани списъци от изборите за народни представители.

То ще се извършва с бюлетина, която съдържа трите въпроса и възможните отговори – „Да“ и „Не“. Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси включени в бюлетината за референдума.

Всеки трябва да даде своя вот, като върху бюлетината отбелязва със знак „X“ или „V“ избрания от него отговор, поставя бюлетината в плик и го пуска в избирателната урна, като полага подпис в списъка.

Денят за гласуване в страната започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., а извън страната започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

Очаква се ЦИК да изготви методически правила за работата на избирателните комисии, с които ще се отговори на въпроса – бюлетината за референдума ще бъде ли давана на гласоподавателя заедно с тази за президентските избори или само ако той сам я поиска. Най-вероятно ще бъде взето решение всеки да бъде питан и който не иска, да няма да получава такава бюлетина.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn