Момчетата, скачали за кръста на Йордановден с нова благотворителна инициатива – възстановяване на храм-паметника „Свети Йоан Златоуст“ в Панагюрище

Част от момчетата, скачали за кръста на Йордановден в Панагюрище и с.Панагюрски колонии подеха нова благотворителна инициатива. В социалната мрежа те публикуваха обръщение, което публикуваме без редакторска намеса:

Скъпи съграждани, за тези които не ни познават – ние сме Коста Варадинов, Иван Белишки и Събо Николов .

Всяка година организираме акции като спасяването на Богоявленския кръст, паметни шествия за герои, паднали за свободата на България и благотворителна дейност за хора в нужда от нашия град.

Тази година се заемаме с нелеката задача да възстановим храм-паметника „Свети Йоан Златоуст“ в град Панагюрище. Храмът е построен през 20-те години на миналия век и е посветен на дедите ни, загинали във войните за национално обединение в периода 1912-1918 година.

Храмът носи и духа на историята ни – вътре са изписани имената на над 200 герои от Панагюрище и околията.

Към момента сградата и околността са в окаяно състояние – покривът е пред разруха, а намиращите се вътре 100-годишни икони, дарени от нашите предци, са застрашени от унищожаване.

Радваме се, че от няколко години поддържаме добър диалог с Панагюрската духовна околия и успяхме да организираме редица съвместни мероприятия, както и че те ни подкрепиха и ни се довериха и в това начинание.

Като начало започваме с лични сили и средства, но ще бъдем благодарни на всеки, който може да помогне с тази нелека задача по какъвто и да е начин.

Бог да пази България!

Всеки, който желае да помогне може да се свърже с нас на посочените телефони:

Иван Белишки – 0885406680

Събо Николов – 0897328833

Коста Варадинов – 0876764959.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn