The Golden Gate Bridge in San Francisco, CA at sunset.

Мостът „Голдън гейт“ става на 86 години

Емблематичният за залива на Сан Фрациско мост „Голдън гейт“, започнат като невъзможно амбициозен проект, навършва днес 86 години. Той е открит на 27.05.1937 г. сред яростни протести и с цената на 11 човешки живота

Някои историци дори твърдят, че местни жители се обявили против, защото щял за загрози красивата гледка. Калифорния вярвала, че с моста ще се отвори път от Буенос Айрес до Аляска, а Сан Франциско – че така ще демонстрира на всички, че това е Градът на Западния бряг, един от най-модерните и добрите за живеене в света. Отчасти този дух е въплътен в моста, защото преминалите по него казват, че никъде другаде не са били толкова близо до усещането за летене. За защита при плаването ги обработвали с тази боя. Военните настоявали да е черен с ярки жълти ивици, за да се вижда в трудния за корабоплаване залив с гъсти мъгли, напористи ветрове и силни океански течения. В крайна сметка било решено, че мостът и така си е добре, а цветът му върши работата, която искат военните. Така че си остава оранжево-червеното, известно като International Orange. „Елегантността му произтича от структурната му ефективност“, обяснява Пол Жиру от American Society of Civil Engineers. „Той е перфектна смес от форма и функция“, казва той на форум, организиран по повод годишнината. След откриването на 27 май 1937г. хиляди хора преминават по „Голдън гейт“. Автомобилите са пуснати на следващия ден. Днес някои се чудят защо изобщо са били построени тротоари на толкова дълъг мост, но историците отговарят, че преди 85 години никой не би си помислил да проектира такова съоръжение само за автомобили. По време на строителството е отделено необичайно много за времето си внимание на безопасността. За пръв път се използват каски и работниците, пристигнали с махмурлук, са били принуждавани да пият зелева чорба, разказва още Стар.

Мостът „Голдън Гейт” е една от най-популярните забележителности не само в Сан Франциско, но и в САЩ като цяло.

Дълъг е 1,6 км, а в най-високата си точка е висок 227 метра. Работата по изграждането му започва на 5 януари 1933 г. Нужни са 4 години и 35 милиона долара (3,45 милиарда днес), за да бъде завършен.

Част от популярността на „Голдън Гейт” сред туристите идва и от факта, че той е един своеобразен „монумент на смъртта”.

От откриването на „Голдън Гейт” досега поне 1500 души са били видени да скачат от него или останките им са били открити по-късно. Реалният брой вероятно е много по-висок заради хората, които са се промъквали на моста по тъмно, а след това водите са отнесли телата им в океана.

Психолози  свързват този зловещ интерес към моста с идеята за „романтизиране на самоубийството” с оглед на това, че той е визуално красив.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn