Музейни обекти в Панагюрище се нуждаят от консервационно-реставрационни работи

В Общински съвет-Панагюрище е постъпило писмо от директора на Исторически музей-Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов във връзка с необходимостта от извършване на консервационно-реставрационни работи в част от обектите на музейната мрежа в Панагюрище. Визирани са Дринова къща заради компрометирана покривна конструкция, пълзяща влага по фасадни стени и жилищни помещения, загнил гредоред в избените помещение, необходимост от укрепване на оградни зидове и дворни врати, трайно паркоустрояване на двора.
За Хаджидимитрови къщи проблемите са подобни, като освен компрометираната покривна хидроизолация, проблемни са износените улуци и водостоци, пълзяща влага в приземните помещения на Синята Хаджидимитрова къща и пукнатини по стенописната украса – фасадна и интериорна, и необезопасените външни стълбища.
Джунова къща също е с компрометирана покривна хидроизолация, износени улуци и водостоци, амортизирана оригинална дограма и тавани пукнатини по интериорна стенописната украса, влага в приземни помещения.
Изтъкната е и необходимостта от реконструкции на Макет на панагюрска чаршия и Макет на Духовникова къща, които също са с компрометирани покривни хидроизолации, пълзяща влага и деструкция в част от помещенията, неефективно насочено осветление, износени улуци и водостоци.
Уверен съм, че с бюджетно финансиране и със средства по европейски програми ще затвърдим устойчивото развитие на културнопознавателния туризъм в общината, което е наша обща цел“, пише още в писмото доц. Шопов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn