Музеят и библиотеката в Панагюрище подкрепиха националния протест на дейците на културата

Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“, специалистите и всички работещи в музеите и галериите, организираха днес протестна акция под надслов „Ден на недоволството!“, заради ниското заплащане и малките бюджети за издръжка на културните институции.
Колективът на Исторически музей-Панагюрище се присъедини към протестните действия на останалите 103 музея и галерии, които изразяват несъгласието си с действията на управляващите.
Днес Исторически музей-Панагюрище беше с вход свободен за посетители, служителите на културната институция раздаваха на гостите на музея листовки с исканията на протеста.muzei „По този начин ще се опитаме да привлечем вниманието на хората и да ги запознаем с нашата позиция”, каза Васил Кацаров, председател на синдикалната организация към КНСБ при Исторически музей-Панагюрище.
С проектобюджета за 2016 година е достигнато дъното в областта на опазването на културното наследство на България. Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България, заявяват работещите в системата.
Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лв. месечно, а заплатите на младите от 1 януари 2016 година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата, недоволстват заетите в сектора.
Те настояват за увеличаване на бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство с нарочна декларация до премиера Бойко Борисов , председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на културата Вежди Рашидов и до министъра на финансите Владислав Горанов. Сред исканията им са да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, както и да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради. Работещите в музеите и галериите искат и да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50 процента, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.
Работещите в музеите и галериите призоваха българската общественост да ги подкрепи, за да бъде опазено културното ни наследство.

biblioРаботещите в библиотеката в Панагюрище и в читалищните библиотеки в населените места от общината също подкрепиха днешния Ден на недоволството, организиран от културните дейци в цялата страна. Библиотекарите носеха лентички с надпис „Протестирам”.
„Днес вратите ни са широко отворени и всички услуги на библиотеката се ползват безплатно”, каза Стефан Рапонджиев, директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов”. Според него в момента специалистите, които работя в тази сфера, са унизени, тъй като става дума за хора с висше образование, които работят на минималната работна заплата. „От началото на следващата година минималната заплата ще е 420 лева, а моите колеги работят в момента за 410 лева. Това не е добър стимул за работата им, тъй като техният труд се оценява като на тези, които са без образование и без стаж. При нас има библиотекари с над 30 години стаж и това е подигравка, тъй като ние правим немалко”, подчерта Рапонджиев и допълни „Надявам се, че 24.11.2015 година ще бъде една паметна дата в демократичното ни общество  и поне веднъж библиотечните специалисти ще бъдат разбрани в техните искания.“
Около 26 милиона лева допълнително са необходими за музеите, галериите и библиотеките в България през 2016 година. Това заявиха на съвместна пресконференция представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в „Деня на недоволството“, обявен от двата синдиката. „. В музеите, галериите и библиотеките у нас работят общо около 4600 души.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn