Мъжки камерен хор „Панагюрци“ при ТД”Бунай”-Панагюрище взе участие в Х-ия Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски” в Дупница

Мъжки камерен хор „Панагюрци“ при ТД”Бунай”-Панагюрище, с диригент Алия Хансе взе участие в десетото издание на Международния фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски” Дупница, който се проведе на 19 и 20 октомври. Откриването на фестивала се състоя в залата на ОбДТ „Невена Коканова“ , а във втория ден се проведе традиционният концерт матине в църковния храм на Рилския манастир, където е създадена уникалната Риломанастирска певческа школа и хоровите колективи изпълняват православна църковна музика. В репертоара на панагюрските хористи бяха включени църковни песнопения, народни и патриотични песни. Солисти на част от изпълненията бяха Цанко Ценов и Емилиян Станков.

 

Фестивалът е наследник на богатите музикални традиции на града в областта на хоровото пеене и е посветен на празника на Дупница – 19 октомври – ден на Св. Иван Рилски – Чудотворец. Той е единствен в България и има национални измерения. Изявите преминават под патронажа на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, което е много високо признание за хоровото изкуство на гр. Дупница. От 2010 г. той е включен в културния календар на Министерството на културата, а от 2013 г. гр. Дупница е обявен за Национален център на мъжкото и момчешкото хорово пеене. Фестивалът е одобрен за редовен член на Българската фестивална асоциация от нейния управителен съвет. Тази година се навършват и 125 години от началото на хоровото изкуство в града.

Участие в Х- ия Юбилеен Международен фестивал на мъжките хорове взеха мъжки камерен хор „Панагюрци“, смесен хор към Културно-художествено дружество „Стив Наумов“ – град Битоля, Република Северна Македония, хор на софийските момчета – град София, дупнишкия смесен хор „Рилски звуци” и софийските Академичен хор „Гусла” и мъжки камерен хор „България. Организатор на фестивала е община Дупница, а съорганизатори са Българският хоров съюз, Балканският хоров форум и Съюзът на българските композитори.

Мъжки камерен хор „Панагюрци“ при ТД”Бунай”-Панагюрище ще зарадва панагюрската публика със самостоятелен концерт, който ще се състои на 28-ми ноември, в Театър Дом-паметник, разкри в аванс за Oborishte.bg председателят на туристическото дружество Иван Вакарелов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn