Набират се номинации за наградата на ЕС за културно наследство

До 1-ви октомври е отворена процедурата за кандидатстване за Наградата на Европейския съюз за културно наследство / Наградите „Europa Nostra“. Това става ясно от информация на Министерство на културата. В нея се казва, че това издание на Наградата има особено значение, тъй като носителите й ще получат своите призове в рамките на предстоящата през 2018 г. Европейска година на културното наследство.

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra“. Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории:

„Консервация” – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство;

„Проучване” – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа;

„Отдадена работа” – за личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа;

„Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост” – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.

През идващата година ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до седем ще получат Голяма награда на стойност 10 000 евро. Носителят на Наградата на публиката ще се определи с електронно гласуване.

Крайният срок за кандидатстване е 1-ви октомври 2017 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn