Наблюдават се положителните тенденции в храненето на най-малките жители на Пазарджишка област

Констатацията бе направена от здравните специалисти от РЗИ при проведения през 2016 г. контрол в 56 детски заведения в областта. Проследено бе правилно ли се прилагат Наредба №2 от 2013г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 г. в детските заведения и детските кухни и Наредба № 6 от 2011г. за здравословно хранене на децата от 3 до 6 г. в детските заведения.

При проверките експертите обърнаха особено внимание на съответствието на данните от използваните калкулационни ведомости и седмичните менюта. Във фокуса на контрола бяха също дневният енергиен прием, приемът на витамини и минерални вещества и на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Менютата са разнообразни, с включени представители на всички хранителни групи – констатираха експертите.

Среднодневният прием на мляко и млечни продукти като цяло е в норма, с някои изключения. Млечните продукти, които се предлагат, са предимно сирене, мляко, айрян, таратор, кашкавал и по-рядко извара. На директорите на детските заведения и на медицинските специалисти е обърнато внимание, че млякото и млечните продукти са важна храна в детското хранене и е дадена  препоръка дневните количества да се увеличат до 300 мл. мляко и 18-25 гр. млечен продукт.

На децата се предлагат минимум два пъти седмично пълнозърнест хляб и пълнозърнести продукти, веднъж седмично – риба или  рибно ястие /супа/.  Спазват се препоръчителните среднодневни количества за месото и месните продукти /40-50 гр./, като месото е предимно пилешко или кайма /свинско и говеждо/.

Все още е недостатъчно предлагането на пресни зеленчуци, макар в повечето детски заведения да се достигат препоръчителните норми.

При оценка на менютата, в някои дни, са регистрирани несъответствия между ястия от меню и ястия в калкулационните ведомости. Като причина е посочено разминаването в заявени и доставени продукти, или закъснели доставки, а също така и некачествени продукти, които се връщат от детското заведение.

Директорите на детските градини споделят за трудности при изготвяне на менютата, отговарящи на наредбите за здравословно хранене, поради ниския им дневен оклад за дете, който е в диапазона 1,80 – 2,20 до 2,50 лв.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn