Наградиха победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов

На официална церемония, днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов” бяха наградени победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов.

DSC04997

Културното събитие откри директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев. Той припомни историята на възникването на литературния конкурс и неговото развитие през годините.”Поезията за деца създава вкус към прочетеното. Пред езика и книгата всички ние оставаме деца. Най-хубавото, което можем да направим е да предадем чутото, словото, написаното, четенето на най-малките, на нашите деца”, каза Рапонджиев.

DSC05058

Нелека се оказа тази година задачата на журито с председател Ангелина Жекова и членове Юлия Момчилова и Лидия Стоицева при оценяване творбите на участниците в XXII издание на Националния конкурс за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов. 146 творци от цяла България се включиха в тазгодишното издание на конкурса, подадените творби бяха над 500, като някои от авторите бяха изпратили по две-три стихчета.

DSC05006

„Имаше чудесни произведения, които завладяваха със своята хрумка, с намереното интересно зрънце, което да зарадва детето. Имаше свободни приказки, които поставяха много сериозни проблеми на нашето съвремие. Опитахме се да бъдем максимално обективни и да изберем най-добрите творби”, сподели с присъстващите председателят на журито.

DSC05010

Първа награда: Диплом, плакет и 350 лв., бяха присъдени на Христина Петрова за стихотворенията „Прекрасен ден”, „Дъждец” и „Желание”. Текстилен инженер по професия, в момента се занимава с продажба на лекарства, но в същото време художник и поет, Христина Петрова благодари на организаторите за този прекрасен конкурс, запазил се във времето.”В наше време е много важно да има такива конкурси, защото четейки тези стихчета, които са за тях, децата се вдъхновяват и самите те могат да решат да станат автори”, каза поетесата.

Втора награда: Диплом, плакет и 250 лв., бяха присъдени на Жени Живкова – Стайкова за стихотворението „Жабешка сватба”. Авторката отсъстваше, а наградата получи неин представител.

DSC05020

Трета награда: Диплом, плакет и 100 лв., журито присъди на д-р Стефка Данева за стихотворенията „Българска княгиня” и „Родина”.

DSC05045

„В поезията за най-малките се усеща едно празно място. Това е мястото на патриотичната тема, и на образа на Родината, на героите, с които растем като хора”, подчерта Ангелина Жекова. „Чудесно е, че има още хора, които да пишат детска поезия.Трудно е да напишеш патриотично стихотворение за деца, така че то да достигне до самите деца”, каза наградената д-р Данева и подчерта:”За мен и за България речите на кмета на община Панагюрище Никола Белишки са знакови.  Трябва да помогнем нашите деца да слушат такива хора”. Тя посветила стихотворението „Българска княгиня” на децата на Панагюрище, и сподели, че ще бъде изключително щастлива, ако това стихотворение веднъж го каже едно момченце от Панагюрище.

DSC05021

Авторката получи цветя от колектива на детското отделение в панагюрската болница, част от чийто екип е била педиатърът д-р Данева, с пожелание за нови творчески успехи.

DSC05060

Присъдени бяха и четири поощрителни награди. Комплект книги и грамота получават: Вихрен Бънков за стихотворния цикъл – „За животните с любов”,Цветанка Ангелова за стихотворението„Урок”, Борислав Ганчев за стихотворението„Ачко първолачко” и Димитринка Ненова за стихотворението„Горска история”.

DSC05035DSC05053

Прозвучаха част от наградените творби, прочетени от техните автори и директора на библиотеката Стефан Рапонджиев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn