Наградиха победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов

На официална церемония, състояла се на 31 май, в Общинска библиотека „Стоян Дринов” бяха наградени победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов.

Първа награда: Диплом, плакет и 350 лв. бяха присъдени на Кирил Назъров за стихотворенията „Ручейче игриво, белогриво” и „Рожден ден”.

Назъров благодари на журито за високата оценка и сподели, че награденото стихотворение написал специално за конкурса. „Панагюрище е един център на духовността. Освен известното по цял свят Панагюрско златно съкровище, Панагюрище има и златно духовно съкровище и това са творците, хората, които поощряват духовността, културата и останалите изкуства”, подчерта той.

Кирил Назъров е автор на повече от 30 книги със стихове, проза, приказки, гатанки, епиграми, афоризми, басни. Негови произведения са включени в учебници за началните класове и прогимназията. Творбите му са превеждани на руски, полски, испански, английски и други езици. Дългогодишен педагог, драматург на Кукления театър в Благоевград, гл. редактор на списанията „Картинна галерия” и “Славейче”.

Втора награда: Диплом, плакет и 250 лв. получи Сергей Комитски за стихотворенията „Бяла вселена” и „Обич”. „За мен Панагюрище е свещен град по две причина. Първата е, че от тук тръгна българщината през 1876-та година и продължава да шества, вече шества и по Европа. Втората причина е, че от Панагюрище е председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов”, каза Комитски. Той сподели, че детската муза го „яхва” преди една година, и се нарича Елена, 6-годишната му внучка, която го провокирала да пише и за деца, а не само за възрастни.

 

 Трета награда: Диплом, плакет и 100 лв. бяха присъдени на Лора Георгиева за стихотворенията „С бляскъв меч” и „Пътища”

 

Присъдени бяха и три отличия. Комплект книги и грамота получиха:

Мартина Гетова за стихотворението „Прасенцето Красчо”

Нонка Чардакова за стихотворенията „Детско ято” и „Една мечта”

Стефан Мачев за поетичен цикъл „Утринен концерт”

59 автори от цяла България се включиха в тазгодишното издание на Националния конкурс за непубликувана поезия  за деца „Стоян Дринов”, по-голяма част от тях бяха изпратили по две стихотворения.

Произведенията бяха оценявани от професионално жури с председател Тодор Каракашев  и членове Дида Гемиджиева и Лидия Стоицева.

На церемонията присъстваха почти всички наградени автори, с изключение на класираната на трето място Лора Георгиева.

Поетите прочетоха творбите си пред публиката в библиотечната читалня, някои от тях подариха свои книги на книжния храм в Панагюрище.

За приятната атмосфера на събитието допринесе с изпълненията си талантливата Виктория Манева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn