Наградиха победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов

На официална церемония, състояла се на 3 юли, в Общинска библиотека „Стоян Дринов”, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха наградени победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов.

„Странно е, че сме тук с маски, а този конкурс е един от най-чистите конкурси, защото е предназначен за децата, има ли нещо по-хубаво от детския поглед, детската душа! Коронавирусът е предизвикателство, което наложи да го отложим във времето, но е факт, че въпреки, че има трудности, творчеството побеждава, и ние сме тук, за да го отбележим подобаващо!”, каза директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев.

Първа награда:

Диплом, плакет и 350 лв. бяха присъдени на Росица Бошняшка от гр.София за стихотворенията „Гладен съм” и „Шегобиец”.

Втора награда:

Диплом, плакет и 250 лв. бяха присъдени на Пламен Маслев от гр.София за стихотворенията „Азбука” и „Концерт в зоопарка”.

Трета награда:

Диплом, плакет и 100 лв. бяха присъдени на Мария Георгиева от гр.Варна за стихотворенията „Дъжд” и „Котаракът Гошо”.

За първа година беше присъдена и специална награда на Национално сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга”. Комплект книги, грамота и 100 лв. получава Христина Маджарова-Атанасова за стихотворенията: „За мръсните ръце, разказано по детски” и „Рибки”.

64 автори от цяла България се включиха в тазгодишното издание на Националния конкурс за непубликувана поезия  за деца „Стоян Дринов”, по-голяма част от тях бяха изпратили по две стихотворения.

Произведенията бяха оценявани от професионално жури с председател Петър Анастасов  и членове Лидия Стоицева и Тодор Каракашев.

„Тазгодишният литературен конкурс е може би най-интересен, най-богат тематично, най-богат със стихове, които вълнуват със своите послания, и изведнъж усетих, че ние като жури се намираме в много трудно положение да изберем победителите и да разпределим наградите”, сподели с присъстващите председателят на журито Петър Анастасов.

На церемонията присъстваха двама от четиримата наградени автори. Затова пък в залата беше класираната на трето място в миналогодишното издание на конкурса Лора Георгиева, съпруга на заелия второ място в тазгодишния конкурс Пламен Маслев, която го амбицирала да се включи в поетичната надпревара. Той самият разкри, че това са първите му детски стихове.

Поетите прочетоха творбите си пред публиката в библиотечната читалня.

„Ще се радваме да ни гостувате отново, за да представим в нашата библиотека вашите стихосбирки”, каза в заключение Рапонджиев.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn