Наградиха победителите в конкурса за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов

С рецитал по стихове на Христо Ботев под надслов „Жив е той, жив е”, представен от възпитаници на Дочка Кацарева от класа по художествено слово и театър при ОШИ „Евгений Зумпалов“  на 31 май в Общинска библиотека „Стоян Дринов” започна церемонията по награждаването на победителите в Националния конкурс за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов. Директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев благодари на децата и тяхната преподавателка за вдъхновеното изпълнение и им подари книжката „Снежинки” на Людмил Дринов. Рапонджиев припомни историята на възникването на литературния конкурс и неговото развитие през годините.„Да можеш да докоснеш детската душа е изкуство, защото детската душа е най-чиста, детските чувства са най-искрени, а детската любов е най-силна”, подчерта Рапонджиев и пожела успех на конкурса и в бъдеще.   juri

Нелека се оказа тази година задачата на журито  с председател поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, и членове поетесите Петя Цолова и Дида Гемиджиева при оценяване творбите на участниците в XXI издание на Националния конкурс за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов.
ubinovaПърва награда – диплом, плакет и 350 лв. бяха присъдени на пазарджишката поетеса Цветанка Убинова за стихотворенията в „Цветен стихо-календар”. „Това е може би най-красивата и най-милата ми награда”, каза с вълнение Убинова и сподели, че това е книга, която написала за своя син, когато бил на 3 години, а сега е 40 годишен . Паричната сума ще използва, за да издаде „Цветен стихо-календар”.
poetesapoeВтора награда – диплом, плакет и 250 лв., бяха присъдени на Димитър Златев за стихотворението – „Моля, моля, без обиди!”.Авторът не присъстваше на церемонията, но наградата му вече е изпратена.
Трета награда – диплом, плакет и 100 лв., получи поетесата Ангелина Жекова за стихотворението – „Перчемче и бритонче”. „Аз съм за първи път в Панагюрище и се вълнувам почти по детски от наградата и присъствието си тук”, каза поетесата.

Присъдени бяха и две поощрителни награди – на Христина Петрова за стихотворението  „Към Сахара, към Сахара” и на Любомира Петрова за стихотворението  „Горска библиотека”. Те ще получиха комплект книги и грамоти. На награждаването присъстваше само Христина Петрова, която сподели, че този конкурс е първият, от който някога е получавала награда и винаги, когато дойде в Панагюрище се чувства като у дома си.

Особено радостно е, че в творбите имаше най-различни гласове, всеки един от авторите се отличаваше от другия, което означава че много хора са запазили детето в себе си. А това означава хора чисти, които ще се стремят към доброто и се опитват да го създават и „засаждат” в нашето всекидневие  за да стане и то по-добро. Такова, каквото го виждат детските очи”, каза поетесата Петя Цолова. Прозвучаха наградените творби, част от тях прочетоха техните автори, останалите прочете директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn