Награждават дриновци за успешното им обучение като киберскаути

Ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в Панагюрище ще присъстват на националното честване на Международния ден за безопасен интернет, който ще бъде отбелязан на 7 февруари в над 150 държави на всички континенти. В България този ден ще бъде отбелязан в  Детския научен център „Музейко“ в София. По време на събитието ще се състои и тържествена церемония за награждаване на групи ученици от Панагюрище, Стара Загора, и Божурище, които се представиха най-добре в провеждането на образователна дейност сред връстници в рамките на национално състезание между обучението от Центъра за безопасен интернет киберскаути.

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 9 на 6 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст. Какви рискове крие това показва национално представителното изследване „Децата на България онлайн“, проведено в края на 2016 г. от МаркетЛинкс по поръчка на Националния център за безопасен интернет. Най-важните резултати от изследването в сравнение с предишно проучване от 2010 г. ще бъдат представени по време на предстоящото събитие.

В края на септември експерти от Национален център за безопасен интернет и Национална мрежа за децата обучиха киберскаутски отряд в град Панагюрище. В рамките на двата дни ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ се запознаха с основните опасности в интернет и начините за справяне с тях. Целта на програмата е да обучи ученици от различни училища в България за основните опасности, които те и техните връстници срещат в интернет, начините, по които те могат да се предпазят от такива опасности, както и за това колко е важно те да споделят новите си знания с други свои връстници. Това е основната роля на киберскаута – да може да разпознае проблем онлайн и да може да даде съвет на приятел в нужда как да бъде разрешена проблемната ситуация.

Oborishte.bg

 

 

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn