Над 13 000 ученици на задължителните матури през август

Над 13 000 младежи са подали заявления за участие в задължителните зрелостни изпити, които ще се проведат в края на август, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 

Най-много – 7908, са кандидатите за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се проведе от 8:30 часа на 25 август.

2414 са желаещите за втората задължителна матура, която ще бъде от 8:30 часа на 26 август. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), на който се очаква да се явят 2870 младежи.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

За 29 август от 8:30 часа са планирани матурите по желание по шест предмета. Задачите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика и биология и здравно образование ще са по изучаваното в общообразователната подготовка, а по руски език – от профилираната подготовка.

От 14 часа в същия ден се предлага да се проведат изпитите по английски, руски и немски език, по физика и астрономия и химия и опазване на околната среда. Всички те са за знания, придобити в общообразователната подготовка.

На матури през август имат право да се явят зрелостници, които не са били допуснати до тях на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn